Sportovní soustředění v Ománu

Kvalifikační závod ve Spojených Arabských Emirátech v Abú Dhabí

Kvalifikační závod ve Spojených Arabských Emirátech v Abú Dhabí, kam jsme měli s trasérem Markem Peterkou vyrazit závodit v paratriatlonu, byl kvůli obavám z koronaviru den před naším odletem zrušen. Pandemie byla zatím pouze v Číně a moc se o celé situaci nevědělo. Proto jsme přemýšleli, jak to vyřešit, aby nám nepropadly letenky.

Nakonec jsme odletěli na sportovní soustředění do sousedního Ománu. Myslím, že je dobré vědět, jak takové cestování s nevidomým vnímá i druhá strana, proto jsem o pár slov tentokrát požádal i Marka…

„Po ujištění na letišti v Praze, že má Ondra tu nejlepší dezinfekci (= slivovici) od táty v batohu, jsme se vydali vstříc dobrodružství,“ zahajuje své vyprávění trasér Marek. Přiletěli jsme společně do Dubaje, nejlidnatějšího města Spojených Arabských Emirátů, a pak zamířili autobusem směrem k Ománu.

„Cesta pro mě byla něčím novým, nepoznaným, zajímavým, náročným, legračním, inspirujícím a hlavně nezapomenutelným, a to vše díky Ondrovi,“ pokračuje trasér. Tady bych poznamenal, že stejně jsem to cítil i já, když jsme celý den lítali po Dubaji a snažili se zajistit zapůjčení auta.

„Díky naší dohodě, že co se stane v Ománu, zůstane v Ománu, není moc co vyprávět,“ vtipkuje Marek.  Ale nebojte se, on vám toho určitě prozradí mnohem víc.

„Světový kvalifikační pohár v Abú Dhabí na Olympijské hry v Tokiu byl pro Ondru výzvou a další etapou na jeho cestě. Kompenzační pomůcka v mé osobě to musela pouze akceptovat, když se dosud nenašel novější model, který by Ondru posunul blíže k jeho snu. Aby náročná cesta měla alespoň nějaký smysl, naplánovali jsme si po závodě cestu Ománem. Bohužel po zrušení kvalifikačního závodu těsně před odletem jsme pouze rušili to, co bylo již k závodu zamluvené, a říkali si: Fajn, cestování a sportování ve dvou po Ománu bude mít také své kouzlo. Ondra jako finanční ředitel a navigátor byl tou nejlepší volbou – vždy jsme měli dostatek prostředků a byli tam, kde jsme měli být. Jako mentora v obsluze iPhonu a moderních aplikací bych ho doporučil každému, stejně tak i jako posluchače historek, které nikoho nezajímají.“

„Ondrovo krédo, že není důležité, kde je, ale s kým, jsem se snažil naplňovat po celou cestu a tahle hláška nás provázela každým dnem. Když jsem si pročítal jeho cestovatelské zápisky, byl jsem nadšený, jak vše popisoval, a to pouze na základě mého vyprávění.“

„Omán je krásná, čistá země s nádhernou přírodou, dobrým jídlem a pohodovými lidmi. Hlavní město Maskat, kde mají krásné parky, kolonády a pláže (a hlavně pořádek), je úplným opakem okázalé a marnivé Dubaje.“ Hlavní město Ománu vypadá jako z pohádek tisíce a jedné noci. Všude jsou krásné pláže, kam jsme chodili každý den trénovat – plavat do rozbouřeného moře a běhat po horkém písku.

„Omán všem doporučuji a jako průvodce je Ondra ideální,“ končí své vyprávění Marek. A já jsem rád, že někdo konečně podal nezaujaté svědectví o tom, jak to všechno je.

Partneři
Dahlhausen Ipsum Cz Jaroměřická mlékárna Město Třebíč Aquapark Laguna ATEX Kraj Vysočina Auto Racek Sportovní klub Laguna Třebíč Nadace Světluška Fotograf Jakub Mertl Nadace Leontýnka Pojišťovna 211 Jazyková škola Zachová Paul Lange


Chcete být i vy mým partnerem?